Пролетно почистване на мазета и дом за здраве

Почиствайки дома си всяка пролет, вие всъщност подобрявате здравето на вас и вашето семейство. За да избегнете потенциално токсични или алергенни почистващи вещества, не забравяйте, че можете да ги използвате за отстраняване на мръсотия от различни места в къщата, в т. ч. да планирате почистване на мазета. И така, продуктите, които ще са ви в помощ за почистването,  наред с това са безвредни включват: дестилиран бял оцет, натриев бикарбонат, етерични масла и други органични продукти.

Ето няколко решения, с които може да превърнете пролетното почистване в по-ефективно, безопасно и приятно занимание.

Начини, по които може да освежите дома си

Стъпка 1

– Избършете добре праха от къщата и почистете или сменете филтрите на климатика. Заедно с това почистете всички тръби и вентилационни отвори, за да намалите излагането на полени и други алергени във въздуха. Почистете с прахосмукачка включително праха под мебелите и паяжините от тавана, както и осветителните тела. Наред с това разклатете и почистете добре гоблена с прахосмукачка.

Стъпка 2

– Организирайте шкафа с лекарства възможно най-добре. Изхвърлете лекарствата с изтекъл срок на годност и тези, издадени по лекарско предписание, от които вече не се нуждаете. Вашият фармацевт може да ви посъветва кои лекарства трябва да изхвърлите, тъй като те могат да станат опасни за вас и членовете на вашето семейство. Това ще намали шансовете ви да станете жертва на грешка при лечението и ще освободите място за съхранение.

Стъпка 3

– Измийте прозорците с разтвор, съставен от 80 мл дестилиран бял оцет и лъжица препарат за миене на съдове, на литър вода. Използвайте гъба за измиване на конфитюри и отстраняване на прах, а след това и гумена чистачка. Ако е необходимо, избършете останалите петна с хартия.

Стъпка 4

– Проверете в гаража и мазето, дали все още се съхраняват стари кутии с боя, разредители, масла, разтворители и други форми на токсични вещества. Изхвърлете ги в кофата за боклук и избягвайте замърсяването на околната среда със съответните вещества. Погледнете под мивката или около къщата и се отървете от старите потенциално токсични почистващи продукти.

Стъпка 5

– Освободете чекмеджета и шкафове. Направете разбор както в зоната, в която живеете, така и планирайте почистване на мазета. Дарете дрехите, които вече не харесвате, и изхвърлете повредените. Измийте добре рафтовете. Не забравяйте да поставите пръчици канела, дафинов лист, карамфил или лавандула, за да държите молци и други насекоми далеч от дрехите си.

Стъпка 6

– Измийте и почистете възможно най-добре тоалетната чиния с натриев бикарбонат и след това я натъркайте с боракс. Избършете външната част на тоалетната с разтвор от вода и оцет.

Стъпка 7

– Почистете всички следи от мухъл в бани и други мокри помещения с нетоксични почистващи продукти. Оцетът е много ефективен в този смисъл. Не забравяйте, че плесените могат да предизвикат алергични реакции при чувствителни хора.

Стъпка 8

– Изтръскайте добре килимите, изперете ги или ги сменете. Особено в банята използвайте неплъзгащи се килими.

Стъпка 9

– Проверете оборудването за игра на открито за деца и се уверете, че е издръжливо, здраво и в добро състояние. Обърнете специално внимание на парапети, стърчащи винтове и други потенциални източници, които могат да предизвикат различни наранявания.

Стъпка 10

– Сменете батериите на детектора за дим и въглероден окис.

Стъпка 11

– Съберете старите батерии от дома си и ги изхвърлете в специален център за отпадъци.

Ако ви е нужно съдействие, не се колебайте да потърсите експерти в почистване на мазета, на адрес: https://www.depo.bg/mazeta-tavani-sofia.

Scroll to Top