Какво правите с отпадъците, които остават след ремонт на къща

Какво правите с отпадъците, които остават след ремонта на къщата ви, за да не рискувате да ви наложат глоби?

Прах, останки от керамика, отломки – това са неща, които повечето от нас дори не вземат предвид, когато планират бюджета за ремонт. По-голямата част от парите отиват за изработка, облицовки, мебели и декорации, но трябва да добавите още един разход към списъка: Събиране на отпадъци от апартаменти, които остават накрая.

Има строги правила за изхвърляне на строителни и ремонтни отпадъци. Такива не може да ги изхвърляте на боклука заедно с битовите отпадъци. И ако не ги спазвате, вие не само оказвате отрицателно въздействие върху околната среда, но и рискувате да получите глоба, която да струва повече от законното изхвърляне на отломките. Ето как да се отървете от тях по екологичен и правно коректен начин.

Какво да направите, ако ви останат отпадъци от строителство или ремонт

За да не рискувате тежка глоба, препоръчително е да действате според закона.

Всеки град има свои собствени правила относно размера на глобите. Като цяло е забранено изоставянето и съхраняването на строителни отпадъци и отломки от разрушаване, върху публична или частна земя на местния публичен административен орган.

Колко може да струва премахването на отломките?

Ако не сте намерили подходяща фирма, която да осигури и извозването на отломките след работата, или ако вече сте ремонтирали и сте се оказали с торби с отпадъци в къщата, може да се свържете с фирма. Потърсете такава, която се занимава със събирането им.

Всеки град има различни оферти. Такива се определят, в зависимост от санитарните фирми, които работят в района и извършват услуги по изхвърляне на строителни отпадъци.

Джобно техническо ръководство за строителни отпадъци и отпадъци от разрушаване:

Какво представляват, колко вида има и кога могат да бъдат повторно включени в цикъла на употреба

Отпадъци от строителство и разрушаване е термин, който определя остатъците, получени в резултат на дейностите по строителство, обновяване, рехабилитация, ремонт, консолидация, разрушаване на граждански конструкции, промишлени конструкции, строителни конструкции (които не обслужват общности), транспортна инфраструктура и пр. Повече за събиране и извозване на строителни отпадъци, проверете тук: https://www.xn--80apb8af1ae.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%86%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5.

Те обикновено съдържат остатъци от строителни материали, химически продукти и други спомагателни материали. Така 80% от количеството отломки са резултат от граждански конструкции (сгради), а останалата част от конструкции, които обслужват общности, пътища и мостове. Някои материали от количеството генериран отпадък, могат да бъдат използвани повторно, докато други трябва да бъдат подложени на специална обработка.

Този специфичен отпадък се разглежда като източник на рециклиране и повторна употреба в строителната индустрия в ЕС.

От екологична гледна точка повторното използване на материали пести природни ресурси и работи за опазване на околната среда. От икономическа гледна точка, използването на екологични материали, рециклирани вместо природни ресурси, чиято годишна цена постепенно нараства, се оказва по-изгодно.

Източник: Чистачи.соm

Scroll to Top