5 умели паразита, които си проправят път до човека

Те са невероятни, не само заради опасността, която предизвикват, но и изобретателността, с която се използват другите. Един от тях може да се превърне от бръмбар в гъба, другият може напълно да замени езика с риба.

Вижте кои са те, а преди това може да обърнете внимание и на ефективните методи за пръскане за дървеници:

  1. Glyptapanteles glyptapanteles

Това са вид оси, които карат гъсениците да се пазят. Не са опасни за хората.

Glyptapanteles glyptapanteles има свой собствен начин на паразитиране. Тя се грижи за гъсеница и снася яйца директно в тялото си. Тогава ларвите се излюпват от яйцата и започват да ядат гъсеница отвътре, докато гъсеница засега живее обичайния си живот. Това, разбира се, е ужасно, но, както вече знаем от други истории, тук няма нищо необичайно.

Най-интересното започва, когато около 80 ларви изгризват дупките и излязат. Те правят пашкули около „своята“ гъсеница, която остава на мястото си и чака, докато осите са готови да започнат самостоятелен живот. И едва тогава гъсеница умира.

Наред с това, наскоро учените откриха, че ларвите по някакъв мистичен начин принуждава гъсеница да се пази. Когато насекомо, което представлява потенциална заплаха, се приближи към нея. Така, гъсеница започва да се люлее с всички сили, за да хвърли натрапника от клона на земята. Така, тя не само е погълната отвътре, но и прави всичко, че да се погрижи за безопасността на собствените си убийци.

  1. Dicrocoelium dendriticum

Това е паразит, който кара мравките да се превръщат в зомбита, през нощта. Опасността за хората е минимална

Dicrocoelium dendriticum е ланцетовиден метил, плосък червей, който буквално кара мравките да се предлагат за храна. Паразитът, попада в тялото на мравка и изцяло подчинява своето поведение. Всяка вечер заразената мравка се качва на стръкче трева до самия връх и седи там цяла нощ, докато кравата я изяде заедно с тревата.

За метил, мравка е само междинен етап, начин да попадне в тялото на по-голямо животно, където най-накрая се установява и създава потомство.

И ето още едно любопитно нещо. Ако мравка остане на трева през деня, тя бързо ще изгори на слънце, заедно с паразита си. Ето защо, през деня метилът „позволява“ на мравката да води нормален живот и да излезе навън в търсене на този, който ще я изяде само на тъмно.

Теоретично човек, също може да се зарази с такъв тип паразити, но това заплашва само с неприятни усещания в червата. Ако човек има навика да яде мравки, за него е грях да се оплаква от такива дреболии.

  1. Sacculina

Това е вид рак, който използва за отглеждане собственото си потомство. Не представлява опасност за хората. Barnacle sacculina намира нищо неподозиращ рак, образува нещо като торбичка на мястото, където ракообразните трябва да имат свои собствени яйца и извършва определени манипулации. Така, той може да лиши жертвата си от възможността да придобие собствено потомство. След това тази торбичка се опложда от мъжкия Sacculina. Наивният рак взема яйца от сакулина за собственото си потомство и тогава всичко се случва, както за раците, когато станат родители.

Най-изненадващото е, че: ако ракът се окаже мъжки, тогава паразитът прави нещо със своите хормони и така започва да се държи, като женска и дори се опитва да се чифтосва с другите мъжки.

  1. Dermatobia hominis

Това е следващият паразит, който отглежда потомство под човешката кожа. Той може да се нарече опасен за хората!

Ларвата на комарите се установява на мястото на ухапване от комар. Тези пеперуди обичат да гнездят не къде и да е, а под кожата на човек.

Случва се така, че женска D. hominis хваща комар, снася яйцата си, върху него и го пуска. Тогава комарът ухапва човека и му прехвърля тези яйца, или в краен случай самите ларви, които пълзят в раната от ухапването.

След това, в продължение на пет до дванадесет седмици, ларвите растат и се развиват при условия на топлина и изобилие. Така, докато накрая дойде време да се превърнат в какавиди. Тук, чрез една и съща хапка, излизат и оставят човека сам.

  1. Кордицепсът

Този паразит превръща насекомите в гъби. Не е опасен за хората. Кордицепс пониква от заразено насекомо.

Тези паразитни гъби проникват в главата на насекомото, постепенно „улавят“ целия мозък и жертвата умира. След това Кордицепс спокойно израства от главата на мъртво насекомо.

Някои кордицепси (от съществуващи около 400 различни вида на планетата ни), принуждават собствениците си да се изкачат до върховете на растенията, преди да умрат. Това им позволява да разпръснат спорите си на голяма площ и да заразят повече насекоми, които след това неизбежно ще се превърнат в гъби.

Източник: ПРЕВЕНТА.БГ

Scroll to Top