Как да отгледате фъстъци у дома

Ако отдавна сте се учили, как да отглеждате лук, билки и домати на перваза на прозореца и искате да опитате нещо ново и необичайно, тогава определено искате да научите как да отглеждате фъстъци у дома.

Тези ядки идват до нас от Южна Америка, където, както знаете, горещият климат доминира. Но отглеждането на фъстъци у дома, също е реалистично и ние ще ви кажем как да го направите.

Подготовка на семената

Купете семена в магазина или изберете собствени сурови фъстъци, които харесвате. Засипете ядките със студена вода и ги оставете за една нощ или поне 12 часа на място, където въздухът активно циркулира и директната слънчева светлина не пада.

След това изплакнете и подсушете семената. Повторете процедурата още два пъти, след 12 часа, след което фъстъците ще започнат да покълват. Знак за това ще бъде издутината на върховете на семената.

Засаждане на фъстъци

За да засадите фъстъци, използвайте широк и дълбок съд, за да предотвратите надвисналите издънки по краищата на саксията. Напълнете съдовете със земя не повече от половината, така че корените на растението да могат да растат свободно.

Почвата за отглеждане на фъстъци трябва да бъде наситена с магнезий и калций, така че не се колебайте да използвате фосфатни торове. Фъстъците, също не обичат високата киселинност и солеността на почвата, затова използвайте креда или вар и фосфогипс.

Изкопайте дупки в топла почва с дълбочина 6–8 cm, поставете няколко семена от фъстъци в тях. Кладенците трябва да бъдат разположени на разстояние 1,5-2 см един от друг.

Грижа за фъстъците

Поставете саксиите на добре проветриво място с интензивна слънчева светлина. Тъй като фъстъците са свикнали с горещ климат, не позволявайте на влагата да застоява в почвата и не пръскайте растението. Най-доброто решение е капковото напояване с топла вода.

Не допускайте температури под 20 ° C в помещение, където растат фъстъци, течения, липса на чист въздух и слънчева светлина.

Много е важно да поддържате почвата влажна и рохкава, не забравяйте да разровите почвата.

Време е за жътва

Фъстъците могат да се берат 5-7 месеца след засаждането. Храстът трябва да спре да расте и да цъфти, а листата трябва да пожълтяват и да изсъхнат малко.

Първо трябва напълно да извадите храстите от земята, оставете ги да изсъхнат малко. След това съберете ореховите ядки, растящи около корените и ги изсушете в леко загрята фурна за един час, като периодично се проветрява.

Култура фъстъци

Съхранявайте домашната си фъстъчена реколта на тъмно и сухо място, което е добре проветриво, или във фризера, след като обвиете плодовете в торби с парцал.

Поддържайте фъстъците свежи и се радвайте на плодовете на вашия успех. Не забравяйте да кажете на приятелите си как да отглеждате фъстъци у дома.

За повече полезни съвети, последвайте ни на: https://www.chistachi.bg/firma-izvozvane-stari-mebeli-plovdiv/.

Scroll to Top