Направи си оранжерия на вилата или в двора

И така, идва пролетта. На вилата искате да отглеждате ранни репички, чушки, домати и краставици. За отглеждане на разсад и ранни зеленчуци най-често се използват оранжерии. Тъй като оранжериите са трудни за производство, скъпи и изискват определени умения в работата с тях, струва си да се спрете на обикновена и евтина оранжерия.

Статията ни е предоставена с любезното участие на bozhil.com.

От разходите за направата на оранжерия най-скъпата се счита за полиетиленова лента, но цената й не е толкова голяма. Когато купувате филм, трябва да обърнете внимание не само на цената му, но и на такива характеристики като дебелина (в микрометри или фракции от милиметър) и защитни характеристики от излагане на слънце. Такава защита от слънчева светлина се нарича стабилизация на светлината. При производството на филма към него се добавят определени химически компоненти, които позволяват филма да издържа на пряка слънчева светлина, излагане на ултравиолетово много по-дълго време и в същото време поддържат здравина и прозрачност.

Най-добре е да се определи наличието на стабилизация на светлината при закупуване на филм, не според продавача на филма, а според специална маркировка върху самия филм, която производителят поставя по време на производството. Дебелината на филма е различна, най-често срещаната дебелина е 0,15 мм.

Цветът на филма не играе основна роля при производството на оранжерията, може да купите филм от всякакъв цвят. По-дебел филм е по-скъп, по-тежък, здрав. Освен това задържа топлината по-добре вътре в оранжерията. Но в същото време по-дебел пропуска светлина по-лошо в оранжерията. Следователно горната дебелина се счита за оптимална дебелина.

Също така, когато купувате филм, трябва да обърнете внимание как се продава. Обикновено филмът се продава като един слой или под формата на ръкав, с други думи, под формата на филм, споен заедно по краищата на два слоя филм. Двуслоен филм може да бъде нарязан по дължина и да се използва както обикновено, но цената на такъв филм ще бъде малко по-висока от конвенционалния еднослоен филм. Следователно, когато го купувате, не е на мястото да се изясни тази точка.

Дължината на такава оранжерия може да бъде различна, понякога дори повече от 100 метра, което обаче е доста рядко. За опори можете да използвате върбови стълбове или стълбове от всяко друго гъвкаво дърво или храст. Често използвайте по-дълги трайни метални опори, изработени от дебела кръгла тел, дюрален профил и други. Такъв прост дизайн има своите недостатъци.

Основното – по време на пролетни студове, които не са толкова редки, растенията в близост до ръба на оранжерията често умират от замръзване. Това се дължи на факта, че когато са замразени, корените на тези растения умират от студа. Това може да се избегне чрез потапяне на оранжерията малко под нивото на земята. Те правят това съвсем просто – на мястото на бъдещата оранжерия почвата се отстранява до дълбочината на щика на щика. За укрепване на стените на получената оранжерия се използват стари, износени дъски, парчета калай и други строителни отпадъци. След това правят всичко както обикновено – инсталират опорите и изтеглят филма върху тях. При замръзване студът няма да стигне до корените на растенията, защото между повърхността на земята, която е засегната от студен въздух, и земята, в която растенията растат, разстояние около тридесет сантиметра земя и странична дъска за оранжерия.

Можете допълнително да усложните и подобрите дизайна на оранжерията. Това става чрез добавяне на естествено загряване на корените и допълнително торене на почвата. След изкопаването на слой земя свеж тор се поставя на мястото му с дебел слой, за предпочитане от едър рогат добитък, и в никакъв случай от птичи изхвърляния. Този слой ще изпълнява две функции: тор и естествен източник на топлина. Когато се разлага в оборския тор, химико-биологичен процес с отделяне на топлина, което е добре известен факт. Тази топлина може да се използва за осигуряване на отопление на нашата оранжерия. А по пътя растенията ще получават торове от същия оборски тор. Много добро решение. В такава оранжерия растенията растат най-бързо. Недостатъкът на този метод е увеличаването на сложността на производствения процес и необходимостта от достъп до оборски тор, което невинаги е така.

Тук може да разгледате услугите за Кърти чисти извозва Пловдив

От вас се изисква само да определите възможността да направите оранжерия и да получи отлична реколта от ранни зеленчуци. На добра реколта!

Scroll to Top