Видове епилация – най-ефективните методи за отстраняване на косми

Всяко момиче и жена мечтае веднъж завинаги да се отърве от нежелана коса в различни части на тялото и завинаги да забрави този проблем. Използването на познати методи като епилатори и бръснещи машини позволява да разрешите въпроса само за кратко време. Епилацията с восък също премахва космите само за кратко. След само няколко седмици на тези места расте нова коса, която освен, че е там става и по-твърда и дебела. Ето защо жените са принуждавани отново и отново да прибягват до доста болезнена и неприятна процедура. Съществуват някои видове премахване на коса, които ви позволяват да се отървете от нежелана коса, ако не завинаги, то поне за максимално дълго време.

Лазерна епилация

Отстраняването на коса с помощта на лазерна епилация гарантира раздяла с космите завинаги. За да се направи това, обикновено е достатъчно да се завърши пълен курс на процедурата, състоящ се от 6-8 сесии, разликата, между които е около два месеца. Вече една сесия на лазерна епилация позволява да се отървете от 90% косми по всяка част на тялото или лицето. Лазерната епилация е практически безболезнена процедура, която не причинява увреждане на кожата и различни неприятни усещания. Често използван е и метод за почиства на кожа от акне с лазер.

Повечето момичета и жени отбелязват, че е много лесно и удобно обезкосмяването с лазерна епилация, но има един сериозен недостатък – високите разходи.

Ефективността на този метод може да се обясни с това, какъв е пигментът на меланин за коса и абсорбираната лазерната светлина. По време на процедурата цялата коса се нагрява, последвано и действа разрушаващо на космения фоликул.

В резултат на това след няколко сесии растежът на косата най-накрая спира при повече от 85% от жените.

Електролиза

Този метод за премахването на космите действа, чрез електрически заряди. В космените фоликули с помощта на специални тънки игли се въвежда електрод. Под въздействието на електрическите разряди, косата бива третирана в корена, чрез електродите. След определено време космите започват да покълват от фоликулите, които се намират в непосредствена близост до унищожената зона, така че процедурата понякога трябва да се повтори няколко пъти. Въпреки факта, че електроепилацията е най-ефективният метод, който позволява да се реши проблемът с нежелания растеж на косата, той не е популярен. Това се дължи на факта, че тази процедура в почти всички случаи причинява силна болка, която не всички момичета могат да изтърпят. В допълнение, често електролизата се превръща в причина за белези и възпаления, така че може да се използва само на малки участъци от кожата.

ELOS-епилация

Елос-епилация е метод, при който космените фоликули са изложени на високочестотен светлинен импулс и ток. Като цяло, това е подобрена комбинация от лазерна и електроепилация. Този метод на епилация е много удобен и чудесен за окончателно отстраняване на косата по лицето. Преди началото на сесията е важно удобното настаняване и използването на защитни очила. На третираните участъци се нанася специален охлаждащ гел и внимателно се обработва необходимата повърхност със светкавици. В някои случаи се усеща само малко усещане, което бързо преминава и не причинява неудобства. За да разрешите проблема с нежелания растеж на косми завинаги са необходими 5 до 10 сесии, между които трябва да се прави почивка, варираща от месец и половина до два месеца. Тази процедура също е доста скъпа, така че не всички момичета могат да си позволят да минават през нея редовно.

Фотоепилация

При този метод повърхността на кожата също се обработва от светкавици, но ефектът се появява много по-бавно, отколкото, да речем при лазерна епилация. Една сесия фотоепилация премахва около 50% от космените фоликули. В бъдеще цялата ново растяща коса ще стане много по-лека и по-тънка. Прилага се на всеки 2 месеца, в продължение на година и половина. По време на преминаването на фотоепилация кожата не е наранена, но честно може да се долови силна болка, изтръпване и изгаряне. Първият път възникващия дискомфорт е най-осезаем, а в бъдеще процедурата става много по-лесна. Най-честата фотоепилация е избрана за зоната на бикините. Този метод не може да се използва при бременност, активен възпалителен процес в тялото, обостряне на хронични заболявания и т.н.

AFT-епилация

Това е най-модерният, ефективен, безболезнен и, разбира се, скъп метод днес. AFT-епилация изисква само 2-3 сесии и позволява да кажете завинаги „сбогом“ на нежеланото покриване на тялото. Тъй като тази процедура се извършва точка по точка, тя често използва важни зони, като зоната на веждите. Всъщност тя съчетава лазерна и фотоепилация. По време на процедурата има двоен ефект – първоначално твърдите и тъмни косми се отстраняват от светлата кожа с лазерен лъч, а след това по-тънките и леките се излагат на светлинна енергия.

Не забравяйте, че всички видове обезкосмяване имат директен ефект върху космените фоликули и съответно са възможни определени противопоказания. Ако имате кожни заболявания или хронични заболявания, винаги трябва предварително да се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top