Времето през стъклото на часовника

Модерният човек води много динамичен начин на живот и се опитва да се справи с времето. Следователно, часовникът е нещо, което го следва навсякъде. Той е с него по време на работа, до басейна, до фитнеса за разходка, ето затова е важно да знае как да избере ръчен часовник.

Поради високия стандарт на живот, часовникът трябва да е здрав, издръжлив, точен и надежден, да бъде устойчив на температурни промени и магнитни полета. Понякога обаче часовникът може да се провали поради най-незначителната причина. Това може да са петна от прах или влага. За да се предотвратят подобни ситуации, производителите се опитват да направят часовниците възможно най-здрави.

Времето през стъклото на часовника

Високата стегнатост се постига благодарение на задната винтова капачка на часовника, която завинтва корона и рамката със стъкло. Също така, стъклото предпазва часовник не само от по-малки въздействия като прах и влага, но също така и от пряк механичен удар и надраскване. Разбира се, стъклото, независимо колко силно е, не може да устои на силни удари.

История на стъклото на часовника

Благодарение работата на археолозите е открито, че през 35-и век пр.н.е. в околностите на древния град Тива е намерено светло зелена стъклено мънисто с размери 9 х 5 мм. Сега става въпрос за стъкло, направено от човек, защото естественото стъкло, което се е появило в резултат на вулканични изригвания и други температурни ефекти, древният човек открива много по-рано и го използва успешно за своите примитивни оръжия. Както предполагат учени, стъклото е получено случайно, като страничен продукт от други дейности. Оказа се, че в повечето случаи най-блестящите събития и открития се случват случайно.

История на стъклото на часовника

Има много легенди относно факта, че стъклото е случайно открито по време на топенето на мед или при изпичането на глинени съдове, има и легенда за финикийските търговци, които са транспортирали различни стоки. Но фактите казват, че точното производство на стъкло започва в римляните през I век пр.н.е., а в древен Египет през ІІІ в. пр. Хр. Това е общоприето, тъй като повечето стъклени продукти са открити в тази ера.

Първоначално стъклото представлявало луксозен артикул. Първият документ е инструкция как да се произвеждани стъклата от 650 г. пр. Хр. Тази инструкция е открита в библиотеката на асирийския владетел Ашурбанипал. Няма по-точна информация за производството на стъкло. Но е известно, че часовник без стъкло не може да се направи. Реално циферблата е лице на часовник, а след това в същата аналогия може да се каже, че стъклото е грим, който може да украси циферблата и да омаловажи достойнството му.

Scroll to Top