Видове микрофони и как да избираме

Има различни системи за класификация на микрофоните и най-разсеяната се извършва въз основа на принципа преобразуване на механичните трептения в електрически трептения. По този начин, може да се разграничат различни видове микрофони според тяхната функция.

types of microphones

Сред различните видове микрофони най-често използвани се състои от кутия електрически изолирани, пълни с гранули между два електрода, свързани към външен кръг. Звуковите вълни въвеждат вибрациите на мембраната, които притискат праха, чрез затваряне на верига, която захранва малка батерия и образува електрическа съпротива и следователно води до промяна в големината на тока. Обратното преобразуване на електрическа енергия в звук среща в приемника. Този микрофон е много чувствителен, заради агитация от гранулите. Микрофонът на въглерод е част от резистивен микрофон, с помощта на изменението на съпротивлението на електрическата верига.

Подобен тип е микрофонът на кондензатора. Този вид микрофон е съставен от кондензатор, през който се определя една плоча, а другият е оформен от мембрана, върху която действат звуковите вълни и преместването, на който води до промяна в капацитет, които са трансформирани в измененията на напрежението. Електростатичният микрофон има висока чувствителност и поради това, може да се включат звуци, които идват от голямо разстояние. Микрофоните са доста деликатни и са използвани главно за филми, озвучаване в студиото, по време на конференции, симултанен превод и др …

В допълнение, този тип микрофони работи и изисква енергия от батерията. Наскоро те са били използвани с кондензаторни микрофони на сцената, тъй като новите модели, които са на пазара, не са много обемисти и чупливи.

Микрофоните с кондензатор са най-доброто от гледна точка на качеството. С тях обаче, трябва да бъдете много внимателни, тъй като те са доста чувствителни микрофони, особено при шок и устойчиви атмосферни влияния. Те се нуждаят от по-добри грижи от динамичните микрофони. Отговорът на тези микрофони е добри, средно-високи и високи честоти.

микрофони

На пазара днес има широк спектър на микрофони, всеки с различни функции. В зависимост от това какво искате да правите с него, така че можете да изберете различни видове. В действителност, микрофони, подходящи за глас са в състояние да възприемат само звуците, идващи от определена посока.

Първият вид микрофон е микрофон на фотоапарата, за използване, когато искате да улови звученето като на сцена. Много добър микрофон за интервютата са мини моделите, които се поставят върху сако, риза или вратовръзка. Те са дискретни и с добри честоти.

Друг тип микрофон е „hypercardioid“, който използва запис на диалозите. И накрая, микрофон за запис от далеч. Последният вид микрофони чувстват всичкото ехото, а интериорът е за предпочитане пред hypercardioid микрофон.

Безжични микрофони се използват, когато има конференции, концерти, публични дебати. Тези модели микрофони са с ниска мощност и използват различни честотни ленти. Първите безжични микрофони имат честотни ленти, вариращи от 30 MHz до 200 MHz днес, по отношение на честотните ленти, има някои ограничения според национално ниво.

В момента, на пазара се предлагат някои безжични микрофони, които трябва да бъдат подложени на концесия. Не всички от тези устройства, обаче изискват лиценз. Тези, от тях , които изискват лиценз са микрофони използващи честоти в близост до границите на телевизионни честоти. В зависимост от нуждите и обектите, които трябва да се озвучават се избира и някои от различните модели микрофони.

Scroll to Top