Бегония клубен е едно от най-популярните листни растения.

Бегония клубен е едно от най-популярните декоративно — цъфтящи и декоративно — листни растения.

В цветарството клубен бегонията с успешно се засява на открито и защитено място. Клубен бегонията е растение с невероятна красота. Клубен започва предимно да се продава от март. Ако желаете, през цялото лято да има цъфтене, в края на март – началото на април я поставете на перваза на прозореца, на светлина, за да може клубена да се пробуди и  да излязат издънки. Само тогава ще видите как те са част на клубена.

Клубена е предимно изпъкнало — вдлъбнат. Издънките на Бегония клубен се намират предимно на вдлъбнатата част. Изпъкналата част е нужно посади ниско. Както вече сте забелязали, вие ще насипете не голям слой почва, примерно 5 см, като поставяте в почвата клубните картофчета от ниската страна, а издънките, естествено горе (много хора приемат издънките за корени и ги засяват на обратно). Преди това почвата трябва да се овлажни, като се стремите да не попада върху клубена. Засейте клубена така, че да не засипете издънките, тоест вдлъбнатата му страна да не бъде засипана. Затова, когато имате издънки, започнете постепенно да насипвате почва, за да са покрити.

На вилата бегонията може да се посее ранна пролет. Ако в помещението няма отрицателна температура, тя ще расте буйно и ще набира сила. Вие трябва задължително да подхранвате почвата й с минерални торове. Поливането трябва да извършвате от паничката под саксията, като се стараете да не попада вода върху клубена.

Пресяването й в открита почва следва да се извършва след свършване на зимата. Задължително уточнете една особеност – има мъжки и женски цветове. Мъжките са хавлиени, а женските са прости, тях трябва да ги премахвате, иначе няма да имате пищно цъфтене. Да не направите грешка: премахвайте простите цветове, а хавлиените оставете да цъфтят.

Всеки цвят цъфти не повече от седмица, като се появяват един след  друг. Бегонията е добре да бъде засадена на слънце, почвата трябва да е неутрална, богата на хумус, но ако вие й поставите 1/3 чаена лъжичка обогатител AVA, никакви не е нужно торене.

Scroll to Top