Еклектика в интериора у дома

Еклектика – това е диалог на различни култури. Но, къде е таза граница, която отделя еклектиката от безвкусното сборище на неподходящи предмети от различни времена, култури и стилове?

Кой може да харесва дизайна в еклектичен стил?

  • Смелите експериментатори. Благодарение на удачната импровизация може да съедините отделните стилове елементи и да създадете свой стил. Различните стилове в дизайна на интериора се съчетават в един – неповторим.
  • Колекционери. Еклектиката в интериора е прекрасно решение за тези, които са фенове на аукционите и обожават да колекционират вещи. За всяка антикварна вещ в такъв интериор ще се намери място.
  • Любителите на пътешествия. Пренесени от далечни страни предмети и сувенири при грамотно «вписани», като интериора прекрасно се оживява, както със старинна, така и със съвременни мебели и материали.
  • За семейство от няколко човека, принадлежащи към различни поколения. При желание може да се намери идеално съчетание на различни стилове на дизайна в интериора даже в пространство с една стая. Всеки може да си устрои ъгъл, където да се чувства максимално уютно.

Преграда

Удобство и комфорт. Това е главният признак на еклектичният интериор. Модно е всичко, което ви се харесва или е функционално. За разлика от стила фюжън в интериора на еклектиката е ориентиран към хармония на различни стилистични елементи, които трябва да се обединят по цвят, форма и общо решение на дизайна.

Преди всичко, избирайте неутрален общ фон. Любимият фон трябва да обединява, иначе пространството неизбежно ще се «разпадне». Често за фон се използват неутрални цветове, с оттенък на отделни ярки декоративни детайли. Отделяйте пода с натурална дървесина с изящни рисунки паркет, стени с материали в обединяваща цветова гама.

Мебели

Грозде по предметите. Еклектика в интериора е разноцветни орнаменти по мебелите с антикварна стойност или съвременна техника редом с бабиният скрин. Какъв да бъде скрина? Може да е преминал през няколко поколения. Главното е грамотно да се съчетае цветовата палитра, материала и фактурата.

Създаването на такъв ансамбъл понякога е трудно. За тази работа трябва тънък художествен усет. Разнообразните вещи трябва да се обединяват посредством определена тема и общи признаци. Може да обедините предметите по цвят, по еднаквост на линиите на силуета или подхожда на общия облик, по текстура или размер. Важно е да избегнете безпорядъчното и безсмислено натрупване на предмети.

Scroll to Top